Proteiny jedwabiu i ich zastosowanie w pielęgnacji włosów

Proteiny jedwabiu są naturalną substancją, doskonale znaną od tysięcy lat. Szczególne miejsce zajmują w dziedzinie medycyny oraz kosmetologii ze względu na swoje cenne właściwości i działanie. Korzystnie oddziałują nie tylko na włosy, ale również skórę i paznokcie. 

Jedwab uważany jest za dobro luksusowe i z pewnością jest jednym z najbardziej szlachetnych materiałów. Warto jednak zaznaczyć, że jego modowo-odzieżowe zastosowanie, nie powinno przesłonić właściwości nici jedwabnej, szeroko wykorzystywanej również w medycynie oraz kosmetyce.

Proteiny jedwabiu w kosmetyce

Proteiny jedwabiu, pod względem składu chemicznego, są bardzo zbliżone do protein naturalnie występujących we włosach oraz skórze, dlatego też jedwab, na szeroką skalę, zasila skład wielu kosmetyków pielęgnacyjnych.

Warto wspomnieć, że jedwab budują przede wszystkich dwa białka – jest to fibroina oraz serycyna. Pierwsze znakomicie wiąże oraz zatrzymuję wodę, a drugie – nazywane również klejem jedwabnym, doskonale poprawia nawilżenie, ale też działa wygładzająco.

Nie bez powodu więc proteiny jedwabiu zasilają składy wielu kosmetyków nawilżających do skóry, ale też kosmetyków kolorowych, ponieważ gwarantują znakomitą przyczepność do skóry, przedłużoną trwałość, przy jednoczesnym nawilżaniu i wygładzaniu. Składnik ten można odnaleźć m.in. w cieniach do powiek, tuszach do rzęs czy pudrach.

Szczególne miejsce jedwab zajmuje w kategorii produktów do włosów – zwłaszcza suchych i zniszczonych. Wygładza włosy, zapobiega puszeniu i elektryzowaniu się, a jednocześnie działa regenerująco oraz ochronnie, nie dopuszczając do przesuszenia kosmyków.

Proteiny jedwabiu – włosy będą Ci za nie wdzięczne

Proteiny jedwabiu są jednymi z najbardziej znanych protein wykorzystywanych w pielęgnacji włosów. Same proteiny, obok emolientów i humektantów, są natomiast kluczowym składnikiem dla zachowania dobrej kondycji kosmyków.

Proteiny, czyli białka, to główny budulec włosów. Odpowiadają przede wszystkim za odnowę i odbudowę kosmyków – wypełniają ubytki, regenerują uszkodzenia. Proteiny na włosy, ze względu na swoją wielkość, dzielone są na: aminokwasy (najmniejsze), hydrolizowane (niskocząsteczkowe) oraz wielkocząsteczkowe, do których zalicza się właśnie proteiny jedwabne.

Proteiny wielkocząsteczkowe nie mają zdolności wnikania w głąb kosmyków, dlatego też tworzą na nich ochronny film, ale też sprawiają, że włosy staja się idealnie gładkie oraz błyszczące. O niedoborze protein świadczą m.in. łamliwość, kruszenie, rozdwajanie i puszenie się włosów, dlatego włączając białka do pielęgnacji, zniwelujemy wymienione problemy z włosami.

Podsumowując, proteiny jedwabiu w przypadku włosów, fenomenalnie poprawią poziom ich nawilżenia, zmiękczą oraz wygładzą kosmyki. Są szczególnie polecane włosom suchym i zniszczonym, które potrzebują intensywnej regeneracji.

Autor

Ambroży fusion

opis autora